Specjalistyczna Praktyka Lekarska
lek.med Bogusława Kozakiewicz- Cerek
specjalista Ginekolog- Położnik

Jesteś tym co jesz i pijesz

Od 2013 roku została przyjęta i ogłoszona światu NOWA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA.

Na pierwszym miejscu jest RUCH-zapobiega on cukrzycy, otyłości, miażdżycy, chorobom nowotworowym, chorobom narządu ruchu, bezsenności, otępieniu, depresji. Zażywając aktywności fizycznej, zużywamy niepotrzebne zapasy tkanki tłuszczowej, stajemy się szczuplejsi, a nasz mózg pracuje lepiej. W czasie ruchu wydzielają się endorfiny, nazywane hormonami szczęścia i dlatego jesteśmy zadowoleni, pogodniejsi i lepiej śpimy.

Na drugim miejscu są pełne zboża z ich produktami pełnego przemiału i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zboża dostarczają energii dla mózgu i innych narządów, ponieważ dostarczają witamin, mikroelementów, białek roślinnych i błonnika.Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być pozyskiwane z nasion roślin oleistych tylko poprzez wyciskanie na zimno. Wytłaczanie na gorąco, rafinacja, wystawianie na światło czy smażenie, powoduje ich utlenianie i powstawanie wolnych rodników-szkodliwych dla organizmu.

Na trzecim miejscu są WARZYWA-każdy posiłek powinien zawierać surowe warzywa w różnych kolorach,konieczne są także warzywa kapustne i korzeniowe, krótko gotowane. warzywa to źródło witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Możemy je spożywać bez ograniczeń.

Miejsce czwarte to , ryby, drób, jaja, orzechy i owoce. Ryby -główne źródło kw. Omega 3, ale smażenie powoduje utlenienie omega 3 i powstanie wolnych rodników, co już szkodzi zdrowiu. Dlatego trzeba stosować inne metody przyrządzania ryb niż smażenie.  Jaja , to cud natury- który przestał już być obarczany winą za podwyższenie poziomu cholesterolu i powstawanie miażdżycy. Jaja to źródło wit. K2, a cholesterol zawarty w żółtku służy do produkcji hormonów i błon komórkowych. Owoce w naszej diecie są ważne , ale pamiętajmy,że powinny być spożywane w ilości 4 x mniejszej niż warzywa( z powodu znacznej zawartości fruktozy). Drób- to dopuszczalne źródło białka zwierzęcego, najlepiej z chowu nieprzemysłowego. Przekąski z orzechów i pestek wskazane 1-3 razy dziennie.

Produkty mleczne zostały przeniesione bardzo blisko szczytu piramidy. Dziecko trawi mleko matki dzięki bakteriom typu Bacillus bifidus. gdy kończy się karmienie , kończy się rola tej bakterii, bo nie występuje w żadnym naturalnym pokarmie. Także enzym LAKTAZA, zanika po okresie karmienia piersią. Duża ilość białek mleka wywołuje zakwaszenie organizmu i wynikające z tego choroby. Bardziej przyjazne dla ludzi jest mleko kozie lub owcze.

Na szczycie piramidy jest CZERWONE MIĘSO-powinniśmy je spożywać tylko kilka razy w miesiącu. Wieprzowina jest mięsem , które bardzo zakwasza organizm i musi być spożywana z zasadowymi warzywami. Na każde 5 dkg mięsa/ 20 dag warzyw( 4x wiecej!!!)

Comments are closed.